top of page
  • Skribentens bildEddy Sjöberg

Rebaz Hassan om säsongen som gått

Säsongen 2021 har nått vägs ände och blev ett framgångsrikt år för FC Stockholm när man summerar året som gått. FC lyckades med bedriften att gå obesegrade genom hela säsongen och vann med 9 poäng före tvåan. En bedrift som ingen annan lyckats med. Vi lyckades även med att ha bästa målskillnaden på 67+ av alla lag från division 3 upp till Allsvenskan. I samma jämförelsekategori så gjorde vi näst flest mål när vi nätade 90 gånger. BK Forward nästade flest gånger och gjorde tre mål fler än oss. Vår skyttekung och målmaskin Stefan Ostojic nätade 36 gånger (!).

Innan vi lämnar 2021 bakom oss så tog vi en kaffe med chefstränaren Rebaz Hassan för att höra om hans reflektioner, tankar och minnen från säsongen som har gått.


Ett år som bjöd på mycket minnesvärt både på och utanför planen, något som vår eminenta tränare Rebaz Hassan summerar på ett ypperligt sätt när han talar om säsongen 2021.


Chefstränaren Hassan är nöjd med debutåret i FC Stockholm

Hur känns det nu när det gått en tid och du har landat i att FC vann serien?

- "Det är en känsla av stolthet och lättnad. Direkt efter slutsignalen mot Kungsängen så var känslan lättnad över att det är över, för att det har varit den längsta div två säsong som varit. Men nu några veckor efter så är det faktiskt stolthet som är den starkaste känslan.

Vi startar upp i januari med en helt ny konstellation av människor som ska arbeta mot ett mål att kliva upp i Ettan. En serie, där endast segraren får avancera till Ettan, det finns ingen livlina i ett kvalspel, utan du måste komma etta. Varje match ska alltså spelas som en final. Det man lätt glömmer bort i sammanhanget är att alla lagen i serien startar säsongen med EN träningsmatch i benen.


För några lag så spelar det egentligen ingen roll då man har behållit sina trupp från tidigare säsonger och är samspelta i ett system. Men för många lag, i synnerhet vårt lag där vi går in i serien utan att veta om den riktning vi valt är rätt. Ny tränare, ny trupp, nytt spelsätt etc det kändes väldigt ovisst inför seriepremiären. Lägg därtill att vi är laget “alla” vill slå. Då kan du förstå att när vi nu några månader senare står där som seriesegrare, obesegrade, flest gjorda mål, minst insläppta mål, att jag känner en otrolig stolthet och tacksamhet till varenda spelare, ledare som varit delaktiga i denna framgång.


För att vinna en serie så krävs det väldigt mycket. Hårt jobb dag in och dag ut, kvalité i våra aktioner, beslutsamhet att nå våra mål och självklart lite marginaler i avgörande lägen. Men viktigast av allt, den mentala styrkan att hantera pressade och stressade situationer. Jag har aldrig varit med om att träna ett lag som utifrån har haft så höga förväntningar på sig och som klarat av att leverera.


Hatten av för varenda spelare i FC Sthlm, ni hanterade pressen grabbar."


Hur firades avancemanget? Vad hittade laget på?

- "Det blev en härlig segerfest."


Det florerade bilder på dig i en guldkostym, kommentar på det?

- "Det stämmer. Det här var ett internskämt mellan mig och ledningen. Jag hade inget val än att ställa upp och ta på mig guldressen. "

Tillsammans med Enköping och Karlberg så var FC förhandsfavoriter till att vinna serien - hur hanterar man det?

- "Under mitt första möte med Stefan så sa han: “Vi ska vinna serien och det är ditt uppdrag att göra det”. Så ribban utifrån att vi skulle vinna serien var hög, men det var den redan internt från dag ett. Det gjorde det enklare för mig personligen att skapa en kravbild på mig själv och på laget.


Sen började vi värva ihop ett lag med spelare som spelat högre upp och som vunnit serier tidigare. Alla spelarna som tillkom var väldigt tydliga med att målbilden är att vinna, då minskar inte förväntningarna direkt.


I det här läget så kan vi som lag aldrig vara vinnare. Om vi vinner serien, då kommer alla säga att det är självklart att ni ska vinna serien, kolla vilket lag ni har. Om vi inte vinner serien, då kommer alla att säga vilket misslyckande det är. För oss som lag så handlade det ganska snabbt om att acceptera förväntningarna på oss, jobba hårt och visa ödmjukhet, men viktigast av allt var att prestera och leverera.


Jag vet att i folkmun så uppfattas klubben som lite kaxig. Men ärligt nu, om man satsar för att vinna så ska man stå för det, oavsett om det uppfattas som kaxigt eller inte. Vad skulle vi annars säga? Ska vi lägga pressen på ett annat topplag? Det är bara fegt utifrån mitt synsätt. Jag uppfattas hellre som kaxig än som feg. När du har ett så bra fotbollslag med så många bra fotbollsspelare som vi har så kan vi inte gå ut och säga att Karlberg och Enköping är favoriter. Likväl om jag inför säsongen hade varit tränare i Karlberg, som har x antal andra placeringar i div två eller tränare i ett storsatsande Enköping, så hade vi inte kunnat säga att vi inte ska vinna serien. Allt annat än en serieseger med de förutsättningarna lagen hade inför säsongen är ett misslyckande.


Utifrån mitt ledarskap och hur jag är som människa så skulle jag inte kunna se mig själv eller de i min närhet i ansiktet om jag inte sa att vi ska vinna serien. Att prata om vilken fotboll man spelare osv betyder ingenting. I år så handlade det bara om en sak, att vinna. Alla tre klubbarna satsade, en vann och spelar i ettan, den andra kommer fortsätta “spela en utvecklande och publikfriande fotboll” i tvåan nästa säsong och den tredje spelar i trean.

Så svaret på din fråga hur man hanterar det är att man accepterar rollen som favorit och ser till att jobba hårt för att leverera. Om du misslyckas så gömmer du dig inte utan du accepterar ditt misslyckande. Sen ställer dig upp igen och fortsätter framåt."


Vi lyckades med att vinna serien, vad tror du var framgångsnycklarna för att åstadkomma den prestationen?

- "Om det fanns ett facit på den frågan så hade nog alla velat ha den. Jag kan bara berätta hur vi i FC har arbetat för att lyckas i år.


Först och främst, för att vinna en serie så måste du förstå serien. Vilken fotboll spelas i serien? Är det mycket långbollar? Spelar lagen sig fram spelyta för spelyta? Vilka är tränarna? Vilken fotbollsfilosofi har de? Vad har de för erfarenheter? Men den absolut viktigaste frågan är, hur spelade tidigare seriesegrare?


Efter varje säsong så tittar jag på andra lag som vunnit under säsongen. Jag kollar på AS, SE, Ettan, och även div 2(speciellt norra Svealand) för att se vad lagen som vann serierna gjorde. Jag pratar med spelare och tränare för att samla så mycket information jag kan. Allt från hur de tränade, vad de gjorde utanför planen, vad var det som de tror låg bakom framgången etc. Jag tar med mig det som jag gillar och det som jag tror att jag kan applicera på laget som jag tränar.


Inför den här säsongen så minns jag tydligt säsongen Täby FK vann div två. De fullständigt körde över serien på ett imponerande sätt. Högt och aggressivt försvarsspel, i anfallsspel så var det fel till rättvänd och sedan fyllde de på framåt med många spelare. När de tappade bollen så vann de tillbaka den. De utklassade lagen i serien. Den säsongen såg jag väldigt många matcher i div två och min bild av lagen var att det är väldigt många lag som vill spela sig fram spelyta för spelyta. Att spela på det sättet är väldigt svårt och det tar tid att implementera, men det är helt rätt väg att gå för att utveckla spelare. Risken är att du blir väldigt hårt straffad om du värderar fel eller inte har en tydlig plan för vad du ska göra när du möter ett högt försvarsspel. Utifrån dessa två analyser så skapade vi en trupp och en spelidé som vi trodde skulle fungera för att vinna serien på.


Du behöver också ha en grupp av människor som är villiga att sätta sig själv i andra hand och lagets framgångar först. Det här är den absolut viktigaste delen för mig som tränare att arbeta med, oavsett om du ska vinna en serie eller inte. När jag växte upp så var det alltid “laget före jaget”. Men utifrån hur dagens samhälle formar människor så har det blivit svårare att skapa den mentaliteten hos dagens spelare, tyvärr. Men, det här FC laget har i år varit definitionen av “laget före jaget”. Många spelare har visat mig en karaktär och ett tålamod som jag inte trodde var möjlig. Oavsett vilka beslut jag tagit eller vilken väg jag valt så har spelarna alltid valt ett beteende där de satt laget framför sig själva, trots att det i vissa fall har påverkat dem negativt. I slutändan så handlar allt om att skapa en miljö som alla vill komma till, stanna i och fortsätta att utvecklas i. Det här kan du inte göra på egen hand som tränare utan alla måste bidra och ta ansvar för det, varje ledare och spelare."


FC gjorde även näst flest mål från division 3 upp till Allsvenskan och hade överlägset bäst målskillnad i samma jämförelsekategori, hur kommer det sig att vi lyckades med det?

- "Jag tror att vårt höga försvarsspel och återerövringen efter bolltapp är en stor faktor till det. Bolltapp var våra spelfördelare i år.


Dessutom pratade vi ofta om sista 30 att vi var som starkast då. Motståndarna kroknade oftast i minut 60 och i det skeden av matcherna gjorde vi de flesta av våra mål den här säsongen. Sen handlar det så klart om spelarnas kvaliteter. Vi har några otroliga avslutare i laget."

Det går rykten om att du inte visade video på motståndarna under hela säsong? Varför?

- "Haha, det stämmer. Jag älskar att använda video vid analys av våra egna prestationer och insatser. För att visa spelarna vad vi kan förbättra och vad vi ska göra på planen så finns det inget bättre verktyg än video. En bra videogenomgång kan vara värd 4-5 taktiska träningar på planen.


Men att sitta och visa video på motståndare är något jag försöker komma ifrån. Jag vill fokuserar på vårt spelsätt och vår utveckling.

Däremot så kollade jag flera matcher på motståndarna och samlade den information som jag behövde för att förbereda laget på bästa sätt inför varje match."

Derbymatcherna mot KB minns Hassan med ett leende läpparna

Vi spelade 28 matcher, finns de någon match som du minns lite extra där du ler vid tanken på just de matcherna?

- "Det finns två matcher som jag aldrig kommer att glömma."


Den första matchen:

"Karlberg på Krillan. De gör det väldigt svårt och jobbigt för oss i första halvlek, de har dessutom ett mentalt övertag på oss, allt från att en av deras ledare kallar en av vår spelare för tjockis, till deras firande av inkast och insparkar har fått oss ur balans. Vi var inte alls redo för det här, men det gav oss tändvätska inför andra.

Lika starka som de är i första är vi i andra. Det firas inte lika mycket under andra halvleken som i den första, fören vi först kvitterade och sedan tar ledningen i den 97:e minuten. Det firandet vid 2-1 är oförglömligt och för evigt inristat i alla FC-hjärtan. Det var dessutom den matchen som gav oss mentaliteten att vi ska inte ge den här titeln till någon. Det blev en “vi mot alla” känsla inom gruppen som bara växte starkare för varje omgång."


Den andra matchen:

"Karlberg på Hagen. Uppmålad som en seriefinal, över 1000 personer på matchen, en otrolig inramning för en division 2-match. En nästan identiskt matchbild som på Krillan. Karlberg är riktigt bra i första halvleken och vi syns inte till på planen. Men sen vet vi, och även Karlberg, att sista 30 då är vi starka. Den forceringen vi får till är helt otrolig. Vi gör dessutom 2-3 på en specifik situation som vi pratat om innan matchen, deras unga mv kommer att ställa sig vid stolpen, för att organisera sin mur, vid det läget så skulle vi bara lägga in bollen i öppet mål. Vi gör de, men domaren hade tagit beslutet att själv ta ut ett avstånd. Hur som helst en otrolig upphämtning som också går in i alla FC-hjärtan."


Nästa år är det Ettan som gäller, vad kan vi ta med från denna säsong och gnugga vidare på inför nästa år?

- "Egentligen handlar det mest om att alla, ledare och spelare måste höja kravbilden på sig själv. Organisationen i klubben är redan på en hög nivå men nu måste vi organisera oss för ett riktigt stort kliv. Det är otroligt när man tänker på att den här klubben startades för 10-11 år sen och nu ska de spela i Ettan. Kliven från division fyra till division två är inte så stora. Men från division två till Ettan så är det ett stort kliv på alla plan och vi måste vara redo."


Hur går tankarna inför nästa år i Ettan, vad krävs för att hamna i toppen av tabellen? Du har ju erfarenhet att av lyckas hamna där under din tid i Sollentuna.

- "Ja, men jag har också varit nära på att åka ut två säsonger. Ettan är verkligen en tuff utmaningen för ett ny uppflyttat lag. Det är många utmaningar som du måste klara av att hantera bara för att hålla dig kvar än mer om du ska slåss i toppen.


Tex så är Ettan den absolut tuffaste serien att vara spelare/tränare i, utifrån mina erfarenhet. Alla spelare i vårt lag, inklusive ledare har vanliga jobb eller studerar, och så kommer det även att vara nästa säsong. Det är mentalt väldigt krävande att träna, spela och resa som en Superettan spelare/tränare men samtidigt så måste du vid sidan om även ha ett vanligt jobb eller studera för att få vardagen att gå ihop. Det här är den första omställningen som vi måste hantera och klara av.


Utöver det så är marginalerna väldigt små för att du ska vara med i toppen eller inte. Ett tufft spelschema vid uppstarten av säsongen kan verkligen sätta sin prägel på hela din säsong. Hamnar du efter vid uppstarten så är det väldigt svårt att hänga med topplagen. Kvaliteten på lag 1-4 i Ettan är väldigt hög.


Det som gör mig optimistisk inför säsongen är att jag vet att vi har en riktigt bra gruppsammanhållning i laget. Den ska vi bygga vidare på. Utöver det så har vi en bra individuell kvalitet i laget. Kan vi dessutom spetsa till truppen med bra fotbollsspelare och bra människor så kan det bli en rolig debutsäsong."


Hur kommer förberedelserna se ut under början av 2022?

- "Det kommer inte att bli några större skillnader när det kommer till träningsmängden. Däremot så får vi till skillnad från förra säsongen några riktigt bra träningsmatcher. Förhoppningsvis så åker vi på ett träningsläger till Spanien om inte vi stoppas av restriktioner."


Gällande byggandet av truppen inför 2022, är de någon som aviserat att den tackar för sig?

- "Två spelare spelade sina sista matcher i FC mot Kungsängen. Carlos Gaete Moggia och Joel Rajalakso. Två starkt bidragande personer till den här seriesegern på och utanför planen. Det har varit en ära att få träna dessa två fantastiska människor och fotbollsspelare. Hela klubben önskar de den bästa lyckan framöver."


Till sist, något du vill hälsa till läsarna och följarna?

- "Klubben är i ett spännande läge med många duktiga människor i och runt om. Det kommer att hända en hel del så se till att följa med på resan. Sen vill jag självklart tack för ert stöd, det har varit ovärderligt för oss under den här säsongen. Nu fortsätter vi tillsammans framåt, med glädje och mod."851 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page